Ove Allanssonsällskapets stipendium till Karin Smirnoff

Göteborg 2020 09 27
Pressmeddelande: Ove Allanssonsällskapets stipendium till Karin Smirnoff

Ove Allanssonsällskapet syfte är att på olika sätt lyfta fram den tidigare sjömannen och arbetarförfattaren Ove Allanssons viktiga livsgärning. Sällskapet delar bland annat sedan 2019 ut ett stipendium till en kulturarbetare som verkar i Ove Allanssons anda.

Vid sitt senaste styrelsesammanträde beslutade Allanssonsällskapets styrelse att år 2020 års stipendie på 25 000 kronor tilldelas författaren Karin Smirnoff.

Med sina tre romaner om den egensinniga Jana Kippo har Smirnoff blivit en av Sveriges mest lästa och uppskattade författare. Redan hennes romandebut ”Jag for ner till bror”  nominerades till Augustpriset 2018. Uppföljarna i trilogin ”Vi for upp med mor” 2019 och ”Sen for jag hem” 2020 har har toppat listorna över Sveriges mest sålda böcker.

Ove Allanssonsällskapets styrelse hade därför inte svårt att enas kring valet  av Karin Smirnoff som årets stipendiat. Motiveringen är följande:

”Med Jana Kippo har Karin Smirnoff skapat en  självständig och egensinnig karaktär. Trots en tuff bakgrund präglad av våld och traumatiska upplevelser som trots svåra barndomsupplevelser formar sitt eget liv. och destruktiva relationer både i barndomen och senare i livet Miljön är glesbygden i norra Sverige långt ifrån storstädernas innekretsar. En bortglömd glesbygd där samhällsservicen bit för bit försvinner. För att försörja sig arbetar Jana Kippo i hemtjänsten, en hemtjänst på väg att rustas ned. Besöken hos de äldsta och svagaste ska klaras av på kortast möjliga tid. Passen är pressade och schemat läggs ofta akut med inringningar i sista minuten. Lojaliteten prövas. Karin Smirnoff lyfter  i sina böcker fram villkoren för de anställda i hemtjänsten med en självklar dialektal röst som når vida och är hennes alldeles egen. Karin Smirnoff är en författare som  verkar i Ove Allanssons anda.

Fotnot: Ove Allanssonsällskapet delade ut sitt stipendium första gången vid bokmässan i Göteborg 2019. Stipendiet då tilldelades författaren och lastbilschauffören David Ericsson

För ytterligare information kontakta

Lennart Johnsson Kansliansvarig Ove Allanssonsällskapet
telefon: 070 592 70 81

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *